top of page
Yazarın fotoğrafıHalil Özel

Friends Dizisi

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2019

Merhabalar Arkadaşlar, bugün Dünya tarihinin gelmiş, geçmiş en kaliteli ve en komik sitcom dizisi olan Friends'ten bahsedeceğim.


  • Friends, 1994-2004 yılları arasında, 10 sezon boyunca NBC kanalında yayınlandı.

  • Friends, NBC kanalında yayınlanmış en popüler, en yüksek reytinge sahip, en çok izlenen sitcom dizisi olmuştur.

  • Friends, Amerika-New York'ta 6 arkadaşın komik, hüzünlü, sevinçli, kederli anılarının ve olaylarının anlatıldığı bir dizidir.


 

Friends Dizisi Hakkında Genel Bilgiler



  • Friends dizi birçok kıta ve ülkede yayınlanmıştır. Hala bu diziyi yayınlamayan bir ülke varsa ciddi söylüyorum kendisine ülke mülke demesin.

  • Dünya ve ABD tarihinde en çok izlenen televizyon komedi dizisi olan Friends, DVDleri de en çok satan TV dizisi olarak tarihe geçti.

  • Friends'in final bölümü 52,2 milyon kişi tarafından izlenmeye sahip bu dizi kesinlikle birçok sevenine veda etmiştir.

  • Friends 63 kez Emmy ödüllerine aday gösterilme şerefine sahip olmuştur.

  • Friends sayılamayacak kadar birçok ödülü hak ederek kazanmıştır.

  • Friends 10 sezon boyunca yayınlandı. Toplam 236 bölüm çekildi.

  • Friends dizisinin sevilen karakterlerinden olan Joey dizinin bitişinden sonra devam niteliğinde kendi hayatını alan bir dizi çekti. Bu dizi beklenileni veremedi. 2 sezon sonunda ekranlara veda etti. Ben Joey dizisini izlemedim. Friends dizisini bitirdikten sonra bir şans verebilirim. Sizlerinde diziye en azından birkaç bölümde olsa bakmanızı ve şans tanımanızı öneririm.

  • Dizinin sevilen müziği “I’ll Be There for You” The Rembrandts aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://youtu.be/SCQGnVrTsAM

  • Friends 1994-2004 yılları arasında çekilmesine rağmen günümüze hitap eden birçok özellikle bizleri kendisine çok kolay alıştırdı. Dizinin birkaç bölümünde tam olarak olay nedir, bu karakterler neler diyorsunuz. Sonra dizi bir açılıyor. Siz fena ısınıyorsunuz. Ondan sonrası kahkaha tufanları, eğlenceli vakitler...

  • Friends dizisi, Aniston’ın dünya genelinde popüler olan saç şekline “The Rachel” deniyordu. Rachel bu saç tipini sevmediğini daha sonraları söylemiştir:)


  • Joey’nin o meşhur “How you doin’?” (n’abersin?) sözü İngilizce konuşulan coğrafyalarda popüler bir ifade haline gelmiştir.


  • Friends dizisi neredeyse her bölümü Central Perk adında bir kafede çekilmiştir.

  • Friends dizisinin ilk bölümü Central Perk adındaki bir cafede başlamaktadır.


Friends dizisi hakkında genel bilgileri öğrendikten sonra şimdide meşhur karakterlerimizi tanıyalım :)


 

Friends Dizisinin Oyuncuları




Chandler Bing: Dizideki en sevdiğim karakterdir. Chandler Bing'i Matthew Perry adlı oyuncu canlandırmaktadır. Arkadaş grubunun en komiği olan Chandler'ın ne zaman, ne şekilde espiri yapacağı belli olmayan bir karakterdir. Karakterlerimiz arasında komiklikte zirve yapan Chandler birçok esprisinde bizleri kahkaha tufanına sokarken bazı esprilerinde ise derin düşüncelere hapsetmektedir. Chandler'ın tam olarak ne iş yaptığını biz izleyicileri geçtik, kendisi bile bilmiyor. Takım elbiseyle bir firmada çalışan Chandler ofistede komikliklerine tam gaz devam ediyor. Chandler'ın annesi, aşk kitaplarının yazarlığını yapmaktadır. Chandler'ın babası homoseksüeldir. Uşaklarıyla birlikte yattığı ortaya çıkınca evlilikleri biter. Bu durum Chandler'ı derinden etkiler. Sorunlu bir çocukluk geçirir. Thanksgiving günlerinden bundan dolayı nefret eder. Chandler'ın üniversiteden arkadaşı Ross en iyi arkadaşı konumundadır. Bir Şükran günü gecesinde Rossların evlerine davetli olarak giden Chandler, Ross'un ailesiyle tanıştı. Monica o zamanlar şişmandı. Gerçekten çok komik izleyip görün. Chandler arkadaş ekibinin 2 üyesini bu şekilde tanımaktadır. İş hayatına atıldıktan sonra ise tek eve çıkan Chandler, Joey ile aynı yerde yaşamaya başladılar. Birbirlerini tamamlayan iyi arkadaş oldular. Birbirlerine olan diyalogları biz sevenlerini gülmekten kırıp geçiriyor. Chandler Bing, kuşkusuz dizinin en sevilen karakterlerinden biridir. Matthew Perry, Friends çekildiği zamanlarda ve dizinin bitişinden sonra her zaman özel hayatıyla anılmıştır. Dizide bir ara sigaraya olan bağımlılığı tutan karakterimiz birkaç bölümde baya bir sigara tüketti. İçki ve uyuşturucu bağımlısı olduğu ortaya çıkan Chandler son sezonlarda kilo kayıpları yaşadı. Dizideki ilişki durumu hep bir karışık olan Chandler uzun dönem ilişki sorunu yaşamaktadır. Friends dizisiyle tanınan ve ünlü olan Matthew Perry Friends sonrasında dizi-film sektöründe pek aktif rol almadı. Chandler'ın en ilginç sevgilisi ise "Oh My God!" demesiyle ünlenen ve komik gülüşüyle kulaklarımızı tırmalayan Janice unutulmazdır. Çatlak kadın evli olmasına rağmen Chandler ile yasak aşk yaşamıştır. Ara ara olmaz anlarda beliren Janice'ı Joey hiç sevmemektedir. Janice'ın o muhteşem sözü aşağıdaki gibidir :






Ross Geller: Dizideki en ilginç karakterlerden birisidir. David Schwimmer'ın oyunculuğu yaptığı Ross Monica'nın abisidir. Mesleği Paleontologtur. Eski çağlarda yaşamış canlıların incelendiği bir bilim dalında çalışan, işine sadık ve aşık olan bir kişidir. Maalesef iş hayatındaki gibi aşk hayatında pek başarılı olamadı. Çok sevdiği ilk aşı olan eşi Lezbiyen olduğu ortaya çıktı. Hamile olan eşinden ayrıldı. Eski eşi yeni bir evlilik yaptı. Ross ilk sezon bu tuhaf ilişkide kilit rol oynadı. Kırık aşkların yani acıların adamıdır Ross. Lise hayatından beridir tek değişmeyen bir şey varsa oda Monica'nın yakın arkadaşı Rachel'a olan aşkıdır. Dizinin ilk bölümünde evlenmekten vazgeçen Rachel'ın Monica'nın yanına taşınma fikri Ross'u çok mutlu etmiştir. Ross Geller için dizideki en oturaklı karakter diyebiliriz. Tuhaf bir işi varsada garantidir, her an birileriyle evlenme potansiyeline sahiptir. Babalık yapabilir ve Ben adında bir çocuğu oluyor. Birbirinden ilginç özellikleri ve takıntılarıda yok değil hani :) Saati dinazorludur ve Seks yapabileceği 5 ünlü listesini PVC kaplatarak saklayan tuhaf bir karakterdir. Chandler Bing'i çok seven Ross Geller üniversite zamanlarında gençlik yıllarında çok takılmışlardır. Dizide ara ara o dönemler hatırlanmaktadır. David Schwimmer da Friends sonrası maalesef önemli roller karşımıza çıkmamıştır. Kardeşi Monica ile hep bir rekabet içinde olan Ross birçok defa tuhaf jest ve mimik hareketiyle bizleri çok güldürmektedir. 1.sezonda maymun edinen Ross'un maceraları oldukça komikti. Kesinlikle bayılacaksınız.





Joey Tribbiani: Arkadaş grubumuzun saf, temiz kalpli, biraz sapığı kesinlikle Joey Tribbianidir. Joey'i Matt LeBlanc adlı oyuncu canlandırmaktadır. Dizinin en yakışıklısı olan Joey, çapkın, düzenli bir işi olmayan biridir. Aktörlük hayaliyle yanıp tutuşan Joey iş çıktıkça çeşitli dizilerde oynamaktadır. Grubun safı olan Joey diğerlerine göre olayları ve esprileri anlamakta yavaş kalmaktadır. Joey ortamın maskotu gibi olarak düşünebilirsiniz. Tuhaf esprileri ile ortamı bir anda değiştirebilir. Joey, İtalyan asıllıdır ve çapkınlığın kitabını yazmıştır diyebiliriz. Chandler gibi düzenli bir ilişkisi olmamaktadır. Joey, çocuk ruhludur. Üstü kapalı ifadelerden, yapmacık hareketlerden anlamaz. Özü sözü birdir. Chandler ile müthiş bir uyumda geçinir. Birbirlerini çok severler. Langırt maçları oynarlar. Espri, şakalaşmalar üst düzeydedir. Yakışıklı ve fit görünsede Joey dizimizde yemek denilince akla gelen ilk karakterlerdendir. Yeme, içme işine bayılır. Kavanoz kavanoz reçel yiyebilir ya da buzdolabı bozulunca içindekilerin hepsini bir oturuşta bitirebilicek potansiyele sahip çılgın biridir. Matt LeBlanc, Friends dizisi bittikten sonra Joey dizisiyle iki sezon daha yoluna devam etti. Beklenen ilgi ve alakayı göremedi. Şu anda ise ünlü oyuncu Man With A Plan adlı bir aile dizisinde baba rolünde görev almaktadır. Sen manyaksın Joey'i Seni seviyoruz.





Monica Geller: Dizimizin hırslı, güzeli ve yemek işlerinde grubumuzun karnını doyuran Monica huzurlarınızda. Courtney Cox tarafından canlandırılan karakterimiz Ross’un kız kardeşidir. Friends dizisinin en titizidir. Temizlik ve düzen konusunda aşırı derecede takıntılı olması grubumuzun espri makinesi Chandler’a bol bol espri malzemesi çıkarıyor. Sürekli olarak aradığı aşkı bulamamaktan, hayatının yolunda gitmemesinden şikayetçi olmaktadır. En büyük hayali bebek sahibi olmak ve evlenmek olan Monica dizide tuhaf ilişkiler yaşamaktadır. Çeşitli yerlerde aşçılık yapan Monica şeftir. Ross ile olan eski anılarıda arada bir dizi içerisinde hatırlatılmaktadır. Dizi sonrası hayatı yolunda giden Monica birçok seride görev aldı. Rachel'ın yakın arkadaşı olan Monica onunla aynı evde kalmaktadır. Yemek pişirme denilince akla gelen Monica'nın mutfağıda kendisi gibi düzenli ve tertiplidir. Bakalım Monica aradığı aşkı bulup, evlenip, çoluk çocuğa karışabilecek mi? Benim sevdiğim karakterlerden biri olan Monica'nın şu anki gibi oldukça güzel ve sevimli. Seni seviyoruz Monica :) Her sezonda neredeyse farklı saç stilleriyle karşımıza çıkan Monica oldukça başarılı işler çıkartmıştır. Chandler'ın gençlik zamanlarında kendisini beğenmeyip şişman demesinden sonra hırs yapıp zayıfladı. Daha çekici ve seksi oldu. Eski haliyle şimdiki halini gösteren resmi aşağıda inceleyebilirsiniz.







Rachel Greene: Friends dizisinin kuşkusuz en güzel, en seksi kadın oyuncusudur. Kısa saç modeliyle o zamanlar ünlenen Rachel dizinin başlangıcında bizleri beyaz gelinlikler içinde karşılıyor. Rachel'ı Jennifer Aniston adlı kadın oyuncu oynamaktadır. Grubumuzun en naif, en kırılgan kadın karakteridir. Ross'un gençlik yıllarında deli gibi aşık olduğu güzelliktir. Rachel, istemediği bir evlilikten kaçıp kendine yeni bir hayat kurmaya çalışırken Central Perk adlı meşhur kafede arkadaşı Monica’ya rastlar. Hem Monica’nın sevdiği eski bir arkadaşı hem de Ross’un yıllarca unutamadığı kişi olan Rachel gruba dahil olur. Zengin bir aileye sahip olan Rachel artık kendi ayakları üzerinde durması gerektiğinin farkındadır. Hayatını kendi ellerinde tutmak, ailesinden bağımsız bir yaşam kurmak için çabalar. Cafede işe başlar. İlişki hayatı karışık olan Rachel komik, sevimli biridir. Bakalım Ross istediği arzuladığı aşkına kavuşabilecek mi? Diğer kadın karakterimiz olan Phoebe ilede sıkı dostlukları bulunan Rachel istediği gibi moda alanında kendine bir iş bulup, aşk hayatınıda rayına oturtabilecek mi? İngilizce bilmeyen İtalyan bir sevgili edinen Rachel o zamanlar bana itici geliyordu. Allah'tan o tuhaf adamdan ayrıldın tatlı kız: ) Jennifer Aniston aktif bir şekilde film sektöründe rol almaya devam ediyor.




Phoebe Buffay: Dizinin tuhaf karakterlerinden biridir. Hayvanları ve doğayı çok seven Phoebe masaj yaparak hayatını devam ettirmektedir. Central Perk adlı cafede şarkılar çalan Phoebe dizinin komik kadın tiplemelerindendir. Lisa Kudrow adlı kadın oyuncu tarafından canlandırılan bu karakter dizimizin acayip, sıra dışı oyuncusudur. Dizide kesik kesik konuşması, anlık olarak cümleyi bitirmeden çekip gitmesi, her duruma uygun alakasız ve tuhaf cevaplarının olması, yazdığı şarkıların tuhaf sözleriyle tanınan Phoebe dizinin sevilen tiplemelerindendir. Deli dolu olan Phoebe ikiz kardeşi vardır. Büyükannesiyle kalan Phoebe daha sonra anne, babası ve diğer kardeşini buluyor. Aşk hayatında pek aksiyon yaşamasada ilginç ilişkilerin kadını olarak Phoebe gerçekten güzel bir kadındır. Sıkı dostlukların bulunduğu grubumuzda Phoebe de olmazsa olmazlardandır.

Kardeşinin hanımı doğum yapıyor diye fedakarlık yapıp yeğenlerini doğuran kadın gibi kadının ta kendisidir Phoebe. İyi varsın çatlak insan :) Seni seviyor ve çok özlüyoruz :(


 

Dizinin Sezonları ve Bölümleri




Not : Sadece ilk sezonun bilgilerini ekliyorum. Diğerlerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz :


https://www.imdb.com/title/tt0108778/?ref_=ttep_ep_tt


S1-E1 : The One Where Monica Gets a Roommate (Monica and the gang introduce Rachel to the "real world" after she leaves her fiancé at the altar.)

S1-E2 : The One With the Sonogram at the End (Ross finds out his ex-wife is pregnant. Rachel returns her engagement ring to Barry. Monica becomes stressed when her and Ross's parents come to visit.)

S1-E3 : The One with the Thumb (Monica becomes irritated when everyone likes her new boyfriend more than she does. Chandler resumes his smoking habit. Phoebe is given $7000 when she finds a thumb in a can of soda)

S1-E4 : The One with George Stephanopoulos (Joey and Chandler take Ross to a hockey game to take his mind off the anniversary of the first time he slept with Carol, while the girls become depressed when they realize they don't have a 'plan'. )

S1-E5 : The One with the East German Laundry Detergent (Eager to spend time with Rachel, Ross pretends his washroom is rat-infested so he can join her at the laundromat. Meanwhile, Joey has Monica pose as his girlfriend, and Chandler struggles to break up with his girlfriend.)

S1-E6 : The One with the Butt (Monica's obsessiveness is put to the test after Rachel cleans the apartment. Joey lands a film role as Al Pacino's butt double. Chandler enjoys a relationship with all of the fun but none of the responsibility.)

S1-E7 : The One with the Blackout (When New York suffers from a blackout, Ross tries to tell Rachel that he likes her, and Chandler gets stuck in an ATM vestibule with a model.)

S1-E8 : The One Where Nana Dies Twice (Monica and Ross mourn the loss of their grandmother. Chandler is shocked to find that people think he is gay.)

S1-E9 : The One Where Underdog Gets Away (The gang's plans for Thanksgiving go awry after they get locked out of Monica and Rachel's apartment.)

S1-E10 : The One with the Monkey (The gang make (and break) a pact not to bring dates to their New Years Eve party. Phoebe starts dating a scientist. Ross compensates for his loneliness by getting a monkey.)

S1-E11 : The One with Mrs. Bing (Chandler's flamboyant romance-novelist mother comes to visit, and Joey catches her kissing Ross. Meanwhile, Monica and Phoebe fight over a guy in a coma.)

S1-E12 : The One with the Dozen Lasagnas (Rachel and Paolo's relationship hits a snag when he makes a pss at Phoebe. Ross refuses to find out the sex of his baby until it's born. Chandler and Joey go shopping for a new kitchen table.)

S1-E13 : The One with the Boobies (Joey finds out his dad has a mistress. Rachel tries to even the score after Chandler inadvertently catches a glimpse of her breasts. Phoebe dates a shrink who analyzes the gang.)

S1-E14 : The One with the Candy Hearts (As Valentine's Day approaches; Ross and his date end up at the same restaurant as Carol and Susan, Joey inadvertently sets Chandler up on a blind date with Janice, and the girls burn mementos of their old boyfriends.)

S1-E15 : The One with the Stoned Guy (Monica cooks a gourmet meal for a restaurateur who is looking for a new chef, however he arrives at the apartment stoned. Meanwhile, Ross tries to master 'dirty talk'.)

S1-E16 : The One with the Two Parts: Part 1 (Phoebe feels neglected when Joey falls for her twin sister. Chandler struggles to fire an attractive co-worker. Ross attends Lamaze classes with Carol and Susan.)

S1-E17 : The One with Two Parts: Part 2 (Rachel switches identities with Monica so she can use her health insurance. Meanwhile, Ursula continues to come between Phoebe and Joey.)

S1-E18 : The One with the All the Poker (As Rachel interviews for a new job, the girls take on the guys in a game of poker.)

S1-E19 : The One Where the Monkey Gets Away (The gang frantically search for Ross's monkey Marcel after Rachel loses him.)

S1-E20 : The One with the Evil Orthodontist (Rachel and Barry start dating again, despite the fact that he's now engaged to Mindy; Chandler goes nuts when a woman he likes won't return his phone calls.)

S1-E21 : The One with the Fake Monica (Monica befriends the woman who stole her credit card. Ross is forced to give away Marcel. Joey tries to come up with a less ethnic-sounding stage name. )

S1-E22 : The One with the Ick Factor (Monica gets a shock when she finds out her boyfriend is a high school student. Chandler finds out his colleagues don't like him when Phoebe temps as his secretary.)

S1-E23 : The One with the Birth(As Carol goes into labor; Ross and Susan argue, Rachel flirts with Carol's doctor, and Joey assists a pregnant single mother.)

S1-E24 : The One Where Rachel Finds Out (As Ross leaves for China, Chandler accidentally reveals Ross's feelings for Rachel. Joey takes part in a fertility study and is unable to sleep with his new girlfriend.)


 

Kısa Kısa Bilgiler





Friends dizisini daha kolay bir şekilde takip edebilmek için sizlere TV Time uygulamasını şiddetle tavsiye ederim. İzlediğiniz dizi hakkında bilgilere ulaşıp, diziyi izledikten sonra izledim seçeceğini tıklayıp, diziyi beğendiniz mi ? Dizinin bu bölümünde en beğendiğiniz karakter ve izlediğiniz platformu sorduğu, dizi hakkında yapılan yorumları takip edip, sizlerinde yorumlar yapabileceği güzel bir uygulamadır. Daha önceden TV Time ile ilgili bir blog yazısı yazmıştım. Aşağıdaki linkten yazıya ulaşıp, uygulama ile ilgili gerekli bilgileri edinebilirsiniz :



TV Time uygulaması ile Friends dizisinin sezonları ve bölümlerine ulaşıp onlarla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. En meşhur karakteri öğrenebilirsiniz. Friends sayfasının linki aşağıda bulunmaktadır. İnceleyebilirsiniz. TV Time uygulamasından Friends dizisi 10 üzerinden 8.20 puan alarak en popüler dizilerin arasında kendine yer bulmaktadır.



 

ORORO.TV İngilizce dizi ve video seyredebileceğiniz bir sitedir. Diğer sitelerden farklı olarak Türkçe alt yazıdan hariç birçok dile destek vererek İngilizce öğrenmenizde sizlere rehber oluyor. ORORO TV’nin ücretsiz ve ücretli hizmetleri mevcuttur. Bu paketlerin arasındaki fark ise free sürümde günde sadece 1 saat izleme hakkınızın olması ve bilmediğiniz kelimeleri kaydetme özelliği bulunmaktadır.



ORORO TV hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz daha önceden yazmış olduğum blog yazısını sizlere öneririm. Aşağıdaki linkten yazıya ulaşabilirsiniz :



ORORO TV de günlük 1 saat hakkınız bulunmaktadır. Friends'ın bölümleri 20 dakikalık olduğu için 3 bölüm izleyebilirsiniz. Dizide geçen bilmediğiniz kelimeleri kaydedip, anlamlarını öğrenebilirsiniz.


 

Friends'in sosyal medya hesapları aktif bir şekilde yönetilmektedir. Friends'in Twitter hesabına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Birbirinden güzel kareleri ve içerikleri paylaşan bu hesap ile eğlenceli tweetler okuma imkanınız olacak. Takip etmenizi öneririm.


Friends - Twitter : https://twitter.com/FriendsTV



Friends'in diğer aktif sosyal medya aracı ise kuşkusuz Instagramdır. 6.9 milyon takipçisi bulunan Friends birbirinden güzel içerikleri paylaşıyor. Bizleri kankalara boğup, likeları kapıyor. Aşağıdaki linkten Instagram hesabına ulaşabilirsiniz. Takip etmenizi öneririm.





Friends'in diğer güçlü sosyal medya hesabı ise Facebook. 20 Milyonu aşkın beğeni alan Friends Facebook hesabında yazılı ve görsel birçok güzel içerik paylaşılmaktadır. Aşağıdaki linkten Facebook hesabına ulaşabilirsiniz. Takip etmenizi öneririm.






IMDb internet üzerinde bulunan milyonlarca film, dizi, animasyon, televizyon programı ve oyuncuların bilgilerini tutan bir sitedir. Internet Movie Database (İnternet film veritabanı) açılımıyla bilinmektedir. Puanlama sistemi sayesinde filmlerin, dizilerin beğenilme derecelerini gösterir.


Friends diziside bu sitede oldukça beğeni toplamaktadır. 693.720 kişinin oylarından sonra dizi 10 üzerinden 8.9 alarak hak ettiği yerde ve puanda kendini buldu.


IMDb, sitesinde Friends ile ilgili her türlü bilgi, yorum ve içeriği bulabilirsiniz.

Sezonlar hakkında bölümler, oyuncular, yorumlamalar, puanlar hepsi ve daha fazlasını takip edebileceğiniz bir yapılanmadır.


Aşağıdaki adreste IMDb'de Friends'in ana sayfası bulunmaktadır. İncelemenizi tavsiye ederim.



 

Friends dizisi aktif bir şekilde Bein Connect uygulamasından tüm sezonlara erişip izleyebilirsiniz. Aylık 12 liraya üye olup. Kesintisiz bir şekilde Friends dizisini izleyebilirsiniz.

Bein Connect'e göre Friends : Yayınlandığı her yerde izlenme rekorları kıran ve sürekli ödüllere boğulan Friends, altı arkadaşın en komik ve en duygusal anlarını ekrana taşıyor.

Netflix Türkiye'nin bir hamle yapıp artık bu harika diziyi almasını bekliyor ve temenni ediyorum. Ben dizinin 5.sezonunun 16.bölümündeyim. İzlerken eğlenceli vakitler geçirdiğim. Kahkaha tufanına girdiğim harika bir dizidir. Kesinlikle izlemenizi öneririm. Sizleri çok seviyorum canlarım :) Dizinin sonlarına yaklaştıkça içimi bir hüzün kaplıyor. Final bölümünde görüşürüz. Hoşçakalın bol Friends izlemeler dilerim :)



2.367 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page